Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

 

Kanaky o Nova Caledònia : Referèndum del 4 de novembre de 2018

Kanaky, o "Nova Caledònia", es va fer francesa per la força el 1853, al començament del regnat de Napoleó III.

 

El 4 de novembre de 2018, després de 165 anys de presència colonial francesa, la població d'aquesta gran illa de l'Oceà Pacífic va ser convidada a un referèndum sobre el seu futur.
 

La pregunta era simple : "Vol que Nova Caledònia arribi a la plena sobirania i sigui independent ?»
 

En una democràcia, consultar el poble és un principi bàsic.
En el cas de Nova Caledònia, els daus estaven carregats : a quin "poble" cal consultar ?
La segona meitat del segle XIX va estar marcada per massacres destinades a atemorir a la població indígena canaca.

 

A la fi dels segles XIX i XX, Kanaky va ser objecte d'una colonització d'assentament europeu que França desitjava per col·locar a la població canaca en una minoria demogràfica.
Al final d'aquesta política colonialista es va produir la tragèdia de la cova de Ouvéa a l'abril-maig del 1988.

 

Segons el cens del 2014, els "canacs" (almenys els que es declaren com a tals) són només el 39% de la població de Kanaky, enfront del 27% que es declaren "europeus" ( "caldoches" que són immigrants des de fa molt de temps i "zoreilles" que han immigrat més recentment), el 9% "altres" (sobretot "caledonis") i el 9% "de diverses comunitats" (sobretot caldoches-canacs).

Els canacs, en canvi, representen el 47% de l'electorat: aquest últim és lleugerament més petit per a aquest referèndum que per a les eleccions locals, que ja està limitat pels Acords de Noumea (1998) als titulars de la "ciutadania de Nova Caledònia", una categoria diferent de la de la "nacionalitat". Aquestes disposicions, inèdites en la legislació francesa, limiten els efectes perjudicials de la minoria canaca al seu poble i van permetre evitar la guerra civil iniciada el 1988.
 

La victòria del "no" al referèndum no és una sorpresa, però és molt més limitada que les enquestes i la propaganda colonial ho feien témer. La crida a boicotejar el referèndum per part d'alguns independentistes canacs radicals sembla no haver estat escoltada.
 

El referèndum és una operació de comunicació de l'Estat francès per mostrar al món que la República Francesa ha permès a tota la població de Kanaky expressar-se democràticament. La petita diferència entre el "sí" i el "no" (menys de 18.000 vots, el 12,8% dels vots) pot, per contra, entendre’s com una victòria a mitges dels independentistes. Esperen seguir avançant en les pròximes consultes previstes en l'Acord de Nouméa.
 

En nom dels seus principis etnistes, el Partit de la Nació Occitana considera que només la consulta de la població canaca és legítima. Però Els canacs estan en la millor posició per determinar com progressar pacíficament.
 

El Partit de la Nació Occitana sosté que Kanaky està destinat a la independència en un moment o altre com totes les nacions sense Estat, inclosa Occitània.

el Partit de la Nació Occitana considera que només la consulta de la població canaca és legítima

el Partit de la Nació Occitana considera que només la consulta de la població canaca és legítima

Tag(s) : #CA, #Catalan