Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Quines són les solucions per a Mayotte?

La crisi migratòria de Mayotte, que recentment va donar lloc a una operació militar francesa dirigida, entre d'altres, contra els estrangers il·legals (la majoria comorencs), porta a examinar la validesa de l'estatut actual de l'illa que, juntament amb Anjouan, Gran Comora i Mohéli, constitueix l'arxipèlag de les Comores.

Aquesta antiga colònia francesa va votar massivament en referèndum dues vegades per mantenir un vincle amb França, a diferència dels seus veïns que van proclamar unilateralment la seva independència el 6 de juliol de 1975.

És cert que la població de l'illa havia estat objecte d'una intensa propaganda antiindependentista.

El referèndum del 29 de març de 2009 tenia per objecte permetre a la població de Mayotte, aleshores una col·lectivitat departamental francesa (col·lectivitat territorial amb un estatut especial) a l'oceà Índic, votar si Mayotte havia de convertir-se en un departament de la República Francesa.

La població va aprovar la departamentalització per àmplia majoria, convertint a Mayotte en el 101è departament francès.

Mayotte és alhora un departament i una regió, i està administrat pel consell departamental. Segons els seus principis etnistes, el Partit de la Nació Occitana hauria de recolzar lògicament la reunificació de l'arxipèlag de les Comores, la llengua i cultura suahili de la qual comparteix Mayotte, i fins i tot la unitat de la nació suahili, l'àrea etnolingüística de la qual abasta un ampli territori a l'Àfrica oriental.

Tot i això, encara que els mahoresos estiguin ètnicament alienats, la seva voluntat de seguir sent "francesos" és innegable i els interessos geopolítics de la potència colonial francesa pesen molt.

El repte consisteix a convèncer els mahoresos que tenen interès en la independència i no necessàriament en una integració immediata a les Comores, políticament inestables. Segons el Partit de la Nació Occitana, això es podria assolir mitjançant un període transitori d'autonomia amb una supervisió internacional conjunta de l'ONU, l'antiga potència colonial francesa i els Estats veïns (Comores, Madagascar, Kenya, etc.).

No cal persistir ni a l'estatut de departament, que corre el risc d'imposar als mahoresos la integració i l'assimilació a França, ni en un estatut d'autonomia, encara que sigui molt complet.

Fins i tot si Mayotte arribés a ser totalment independent, això no exclouria acords de cooperació amb l'antiga potència colonial i, a més o menys llarg termini, la integració a l'Estat de les Comores.

La transició gradual de l'autonomia a la independència és un objectiu més realista que la integració precipitada de Mayotte a l'Estat de les Comores.

Mayotte

Mayotte

Tag(s) : #Catalan, #CA