Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Per què els pagesos occitans de la Pièja, al Lauragués (Sud Oest de Tolosa), es van mobilitzar durant el Tour de França el 24 de juliol?

Dimarts passat, uns agricultors occitans, associats amb la «Confédération Paysanne» (sindicat agrícola francès d'esquerra) i amb banderes occitanes, van bloquejar breument la 16a etapa del Tour de França.

Van triar aquest tipus d'acció perquè el pas del Tour de França, atreu la multitud, està fortament mediatitzat i constitueix un excel·lent mitjà perquè s'escoltin les seves reivindicacions, que d'altra manera romandrien inaudibles.

El Partit de la Nació Occitana denuncia l'actitud dels mitjans de comunicació francesos que només van filmar als corredors ciclistes detinguts i incomodats pels gasos lacrimògens de la policia.

Aquests gasos es van utilitzar per dispersar els manifestants, els seus pallers i ovelles i aclarir el camí.

Aquesta acció dels agricultors, denunciada com inacceptable per l'ex ciclista professional occità del Tarn, Laurent Jalabert, així com pels mitjans de comunicació, és totalment legítima als ulls del Partit de la Nacion Occitana.

Els agricultors de la Pièja, com molts dels seus col·legues d'altres regions occitanes, volien denunciar la reforma europea de les "zones desafavorides" i, més concretament, impugnar la reclassificació burocràtica i injustificada del seu territori passant d'àrea de valls a àrea de terres baixes, que els privaria de les subvencions europees.

El ministre d'agricultura que se suposava que es reuniria amb ells a Carcassonne ni tan sols vingué.

El Tour va poder sortir de nou, però els problemes dels camperols, en particular la instal·lació dels joves, als quals el Partit de la Nació Occitana expressa tota la seva solidaritat, segueixen sense solució.

El Partit de la Nació Occitana creu que si tinguéssim regions amb poders reals, negociarien millor amb la Unió Europea que des de París les subvencions en el marc de la PAC (Política Agrícola Comuna) i les redistribuirien més sàviament.

El Partit de la Nació Occitana afirma que el centralisme estatal francès, tant en l'agricultura com en tots els camps, és contrari als interessos dels occitans.

Els occitans han de poder prendre les seves pròpies decisions a casa.

 

Els agricultors de la Pièja volien denunciar la reforma europea de les "zones desafavorides"
Tag(s) : #CA, #Catalan