Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Notre Dame de París

El Partit de la Nació Occitana deplora la destrucció parcial de la Catedral de Notre Dame de París, una immensa pèrdua per al patrimoni de la humanitat, d'Europa i de la República francesa.

Aquest dramàtic esdeveniment no pot deixar indiferent a cap occità, encara que no es reconegui ni a l'Església catòlica ni a la nació francesa.

Sens dubte, Notre Dame de Paris serà reconstruïda amb l'ajuda de l'Estat francès, dels ciutadans i de les empreses d'aquest Estat i del món sencer.

El Partit de la Nació Occitana se solidaritza amb aquesta emoció i impuls.

No obstant això, el Partit de la Nació Occitana desitja recordar el valor que atribueix a un altre patrimoni, inclòs en la Constitució de la República Francesa, el de les llengües indígenes de França, conegudes com "regionals", com la llengua occitana.

De fet, aquest patrimoni lingüístic i cultural també està greument amenaçat i la seva supervivència és precària.

Lluny de protegir-lo, l'Estat francès està treballant per eradicar-lo, en particular el ministre d'Educació amb la reforma de l'institut, sense que això afecti massa als mitjans de comunicació.

El nostre país occità va perdre la seva sobirania a l'Edat Mitjana i li fou imposat l'idioma del vencedor, el francès, al final d'una despietada guerra de conquesta i destrucció del nostre patrimoni, una guerra de la qual no es parla als llibres d'història de la República francesa. L'eradicació de la nostra llengua completaria aquest etnocidi.

El Partit de la Nació Occitana reclama com a primer pas cap a la reparació històrica, la transformació de la República Francesa en una república "girondina" que respecti i promogui la diversitat lingüística i cultural de França.

S'associa a la legítima emoció de tots aquells que ploren una catedral ferida i al seu entusiasme per la seva reconstrucció.

No obstant això, denuncia el parany colonial de la solidaritat unidireccional i exigeix reciprocitat: que l'Estat francès prengui mesures concretes per a demostrar que respecta veritablement Occitània, la seva llengua i la seva cultura, així com les de tots els pobles de França.

 

Tag(s) : #CA, #Catalan