Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

NO HI HA OCCITÀNIA SENSE OCCITÀ !

"Una lenga val ben una catedrala (una llengua val més que una catedral)" :

 Joan Bodon, escriptor occità

El ministre d'Educació Nacional francès, J-M Blanquer, i el Rectorat de Tolosa han decidit acabar amb l'ensenyament de l'occità.

A nivell estatal, suprimeixen tot interès en l'opció occità al Batxillerat francès i obstaculitzen l'accés de l'occità al mateix estatus avantatjós de llatí-grec.

A nivell acadèmic, s'han suprimit els mitjans que abans es donaven a les escoles per la llengua occitana. Sense recursos suficients, molt pocs cursos sobreviuran.

Les decisions de l'Estat francès estan en contradicció amb molts dels compromisos que ha contret amb les autoritats locals. França s'està posant en una situació il·legal al burlar-se del codi d'educació i fins i tot de la Constitució de la República.

La llengua occitana és un dels elements fundadors de la identitat de les regions occitanes (Regió d'Occitània, Provença, Alvèrnia-Roine-Alps i Nova Aquitània).

Per conèixer i comprendre els nostres territoris, no es pot ignorar la seva llengua i la seva cultura mil·lenària. Oblidar la llengua occitana no és un signe de modernitat, sinó una pèrdua de substància.

Des de fa més de 40 anys, les portes de les escoles de l'Acadèmia de Tolosa s'han anat obrint a l'ensenyament de l'occità com a part d'una continuïtat notable.

Enfront de la brutal regressió en curs, el Partit de la Nacion Occitana, El Clusèl, el Centre Regional  dels Ensenhaires  d'Occitan de Tolosa (CREO), la FELCO, l'IEO, les Calandretas, Convergència Occitana i altres associacions occitanes,  fan una crida massiva a tots aquells que es comprometen, com ells, a respectar la diversitat cultural i lingüística dels nostres territoris, a una política proactiva i ambiciosa per l'occità i al seu ple desenvolupament dins de l'escola, a manifestar-se

DIUMENGE, 17 DE FEBRER DE 2019, a les dues de la tarda,  A TOLOSA, 

PLAÇA DEL CAPITOLI

Mobilitzem-nos per salvar l’ensenyament de l’occità !  

 

DIUMENGE, 17 DE FEBRER DE 2019, a les dues de la tarda,  A TOLOSA

DIUMENGE, 17 DE FEBRER DE 2019, a les dues de la tarda, A TOLOSA

Tag(s) : #CA, #Catalan