Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

La fi de les il·lusions
 
Per a aquells que encara esperaven que el president Macron fes alguna cosa millor que François Hollande en tenir en compte la diversitat lingüística i cultural de l'Estat francès, aquest és la fi de les il·lusions.
Per Macron, tenim la sort de viure en un país on només es parla una llengua (sic!), el francès.
L'atac contra l'occità i altres llengües dites regionals és només la conseqüència lògica de la primacia que Macron i el seu govern han donat a la Francofonia.
França elogia la diversitat lingüística al món, però no al seu territori.
Va començar amb el rebuig de la co-oficialitat de cors i francès a Còrsega.
Avui en dia, l'Educació Nacional de la República francesa no respecta la seva signatura.
Desafiant l'acord signat al desembre pel Rectorat de Tolosa a favor de l'aprofundiment de l'ensenyament de l'occità a la Regió Occitània, posa fi a la dotació que finança l'ensenyament de la llengua occitana a les escoles mitjanes i secundàries.

El Centre Regional dels Docents d'Occità de Tolosa fa una crida a totes les persones compromeses amb l'ensenyament de la nostra llengua perquè es manifestin davant del Rectorat de Tolosa, 75 rue St Roc, a les 2.30 de la tarda, el dimecres 30 de gener de 2019.
El Partit de la Nació Occitana s'uneix a aquesta crida.

Però amb la reforma Blanquer dels instituts, l'ensenyament de la llengua occitana, en competència amb les opcions més prestigioses o "útils", corre el risc de desaparèixer de totes les acadèmies occitanes.
Les altres llengües "regionals" estan totes amenaçades.
Ara està clar que el President de la República no té intenció que la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries signada de manera mínima per França el 1999 sigui ratificada pel Parlament convocat en Congrés.
El Partit de la Nació Occitana, per contribuir en part al debat nacional obtingut pels armilles grogues i a la democràcia lingüística, considera que l'ensenyament de les anomenades llengües regionals hauria de ser competència de les regions amb un sistema educatiu nacional àmpliament descentralitzat en una república girondina.

Les altres llengües "regionals" estan totes amenaçades

Les altres llengües "regionals" estan totes amenaçades

Tag(s) : #CA, #Catalan