Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Una ambició per als idiomes de França

En el debat que està desenvolupant-se en els mitjans de comunicació francesos sobre la reforma de l'Educació, hi ha molt debat sobre l'ensenyament del llatí, del grec i de l'alemany, que estan més o menys en perill d'extinció, però mai es parla de la situació precària de les anomenades llengües regionals en l'ensenyament públic gala. Poden, amb la reforma, estar completament marginades.

El Partit de la Nació Occitana desitja reiterar la seva proposta de regionalització de l'educació com la que existeix en els "Länder" alemanys.

Això significa que les noves regions resultant de la molt qüestionable reforma territorial tindrien competència, amb els mitjans necessaris, no només en les parets de les escoles, també podrien reclutar mestres i adaptar alguns dels programes per oferir, en tots els nivells, l'ensenyament de la llengua i la cultura occitana.

Seria el mateix per a les altres llengües de França a Bretanya, Flandes, Alsàcia, al País Basc, el nord de Catalunya i Còrsega.

Els programes de les escoles també haurien de disposar que en l'ensenyament de la història no fessin cas omís de la història dels vençuts sinó que també narressin les conquestes militars que van permetre l'extensió del regne de França i de la República. Caldria esmentar l'intent d'eradicar llengües de França amb les lleis de Jules Ferry per exemple.

Atès que aquesta ambiciosa proposta no té cap possibilitat de ser acceptada pel govern actual, caldrà defensar-la pels carrers el dissabte, 24 d'octubre durant la gran manifestació per la llengua occitana a Montpeller.

El Partit de la Nació Occitana hi serà i ho farà.

Partit de la Nació Occitana

24/05, 2015

Partit de la Nació Occitana

Partit de la Nació Occitana

Tag(s) : #CA