Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Un grand jorn per Aran e per l’ensems de la nacion occitana

25 ans fa en 1990 lo Parlament de Catalonha aviá votat la lei d’Aran que restablissiá las institucions aranesas abolidas per l’Estat espanhòl en 1834

En concertacion amb totes los actors de la vida sociala, culturala e politica de la Val d’Aran e del demai d’Occitània, es a la quasi unanimitat dels grops parlamentaris, que lo Parlament de Catalonha votèt lo 21 de genièr de 2015 una novèla lei que definís Aran coma una « realitat nacionala occitana » e que balha al Conselh General d’Aran lo dreit de decidir del seu avenidor. 

Demai, la lei garantís que la Val d’Aran serà pas jamai incorporada dins quauqua vigaria, division territoriala de majoritat catalana de la Generalitat de Catalonha.

Los simbèls nacionals occitans coma la bandièra, la fèsta nacionala e l’imne son reconeguts e l’occitan dins sa varietat aranesa serà la lenga preferenciala dins l’administracion.

Per çò qu’es del problema del financiament del Govèrn d’Aran, la lei prevei un relambi de tres ans per que siaga revisat en concertacion amb lo govèrn catalan.

Lo Partit de la Nacion Occitana saluda la granda leiçon de democracia que balha la Generalitat de Catalonha als estats imperialistas, Espanha e França.

D’aqui estant sièis meses, los araneses se prononciaràn per referendum sus aquesta lei.

Per aquò caldrà que lo tribunal constitucional espanhòl lève la suspension de la lei catalana tocant las consultas popularas. Siquenon, caldrà qu’Aran organize una consulta alternativa coma o faguèt la Generalitat de Catalonha lo 9 de novembre de 2014

Coma que ne vire, lo novel estatut d’Aran constituís una avançada de las grandas  per Occitània e marca la debuta de la sia emancipacion nacionala que tocarà un jorn los territòris  administrats pels estats francés e italian.

P.N.O 22/01/2015

Un grand jorn per Aran e per l’ensems de la nacion occitana

Un grand jorn per Aran e per l’ensems de la nacion occitana

Tag(s) : #OC