Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

                              El Partit de la Nació Occitana i les eleccions europees

     El Partit de la Nació Occitana recorda que el seu objectiu fonamental és la creació a llarg termini d'un Estat federal occità sobirà, membre de la Unió Europea i de les Nacions Unides.
     Per començar, demana que es federalitzi la República francesa, que respecti les identitats culturals i lingüístiques i que continuï una construcció europea raonable i democràtica que també tingui més en compte aquestes identitats.
     Després d'examinar els programes de les llistes de les eleccions europees que se celebraran a França el proper 26 de maig, assenyala que només les del Partit Federalista Europeu (PFE) i Europa Ecologia Els Verds (EELV) contenen elements que li semblen anar en aquesta direcció .
Lamenta que això sigui massa poc.
     El  PFE inclou en la seva llista a representants dels partits i moviments bretons i alsacians. Diu voler protegir la diversitat de les llengües nacionals i regionals, però no proposa cap eina institucional per als pobles que porten aquestes llengües i no critica ni l'actual divisió regional ni el retorn a una circumscripció única per a aquesta elecció.
     EELV inclou en la seva llista a representants dels partits autonomistes membres de Regions i Pobles Solidaris (RPS), en particular a l'ex diputat europeu François Alfonsi de Còrsega.
Estan a favor que França ratifiqui la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, la qual cosa no els compromet molt, ni proposen eines institucionals per als pobles que parlen aquestes llengües, ni critiquen l'actual divisió regional o la tornada a una circumscripció única per aquestes eleccions.
D'altra banda, les enquestes donen a François Alfonsi, que ocupa el novè lloc en la llista, poques possibilitats de ser elegit. Ja en 2014, quan era l'únic diputat de RPS, elegit en 2009 en una llista EELV, s'havien negat a atorgar-li un lloc que li permeti ser reelegit. És clar que, per EELV, el que ells anomenen "regionalisme" no és una prioritat.
     En aquestes circumstàncies, el Partit de la Nació Occitana crida prioritàriament a votar "Occitània liura", és a dir, en blanc o nul o a abstenir-se.
     No obstant això, considera com una "opció menys dolenta" un vot per al Partit Federalista Europeu o un vot per EELV amb l'esperança que François Alfonsi sigui elegit.
     La nostra oposició a Emmanuel Macron no ha de portar a escollir el pitjor i votar a favor de la ultra-dretà Coalició Nacional o d'una altra llista jacobinista i sobiranista francesa.

Occitania, eleccions europees 2019

Occitania, eleccions europees 2019

Tag(s) : #CA, #Catalan