Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

El Partit de la Nació Occitana i les eleccions regionals gales del 6 des 2015

 

El 6 de desembre 2015, la primera volta de les eleccions regionals franceses es durà a terme. Les noves regions són el resultat de la reforma territorial reduint el nombre de regions "metropolitanes" de la República Francesa de 22 a 13.
 
El Partit de la Nació Occitana reafirma que aquesta reforma es va dur a terme de manera tecnocràtica sense consultar a les poblacions dels territoris en qüestió.
 
El territori occità s'ha dividit en quatre regions metropolitanes: tres d'elles amb majoria occitana:
Aquitània-Llemosí-Poitou Charentes / Llenguadoc Rosellón- Migdia-Pirineus /
Provença-Alps-Costa Blava
i una altra amb una forta minoria occitana: Auvernia- Roine-Alps (dels quals Drôme i Ardèche).
 
Després de l'examen dels programes de les diverses llistes oficialment registrades en el territori occità, el Partit de la Nació Occitana observa que la identitat occitana s'ha més o menys tingut en compte de manera difusa.

A Aquitània-Lemosín- Poitou-Charente:

Europa-Ecologia-Els Verds (ecologistes d'esquerra) pretén «promoure i defensar el nostre patrimoni cultural i les llengües regionals» amb la presència d'uns militants occitans (encara que en una posició no elegible), i de militants bascos.

La llista de la dreta i de centre dreta proposa «donar suport a l'accés a les llengües regionals»

La llista del Partit Socialista i el Partit Radical d'Esquerra, dirigida per Alain Rousset, ha traduït el seu eslògan «més fort, més solidaris junts» a l'euskera i l'occità.

La llista de Marie Bové «Actuem junts», composta per membres dissidents de EELV, presenta tres militants occitans, entre els quals, David Grosclaude, conseller regional sortint, cap de llista al departament dels Pirineus Atlàntics. S'ha fet el següent compromís: «Pels nostres idiomes: en la nostra regió es parla l'occità, així com el basc. La política lingüística s'enfortirà i es convertirà en part d'altres polítiques »

A Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló

La llista encapçalada per Gérard Onesta de EELV, el Front d'Esquerra i el Partit Occità diu la nova regió «Occitània, Catalunya: la nostra regió» i proposa mesures interessants per l'occità i el català. Patric Roux del Partit Occitan es troba en una posició elegible en el departament de l'Aude, mentre que altres activistes del POC estan en una posició no elegible, entre els quals Guilhèm Latrubesse, conseller regional sortint.
 
La llista del Partit Socialista i el Partit Radical d'Esquerra dirigida per Carole Delga declara el seu suport a l'ensenyament de l'occità i del català.

La llista de Christophe Cavard, el «Bé Comú», composta per ecologistes, vuit membres del Partit de la Nacion Occitana, entre els quals, Jeròni Piques, cap de llista al departament del Tarn-et-Garonne, i per membres de la societat civil, compta amb el suport del Partit de la Nacion Occitana. El seu reconeixement de la identitat occitana és sincer.


La llista «Ciutadans del Sud» encapçalada per l'alcalde de Montpeller, Philippe Saurel, presenta uns activistes occitans, Martine Gros i Patricia Rosenthal.
 
La llista de dreta i de centre dreta de Dominique Reynié afavoreix la valorització de l'occità i català.

A Provença-Alps-Costa Blava

La llista del Partit Socialista dirigida per Christophe Castaner té tres militants occitans del Partit Occitan, antic aliat de EELV en aquesta regió. Els consellers regionals sortints del Partit Occitan estan en una posició no elegible.

La llista de la dreta i de centre dreta encapçalada per l'alcalde de Niça, Christian Estrosi, ha tingut una trobada amb el «col • lectiu Provença», que el seu tema central és la lluita contra els militants occitans.

A Alvèrnia, Drôme-Ardèche amb Rhône Alpes.

Les converses entre Gustau Aliròl, del Partit Occitan, conseller regional sortint, i
EELV han fracassat. Cap de les llistes té militants occitans o fa cap proposta de cap tipus per a la cultura occitana a Alvèrnia i a Drôme-Ardèche o a Dauphiné occità.

Cap de les llistes, qualsevol que sigui la regió, ha manifestat que dóna suport  a poders reals de presa de decisions i poders financers per regions occitanes autònomes. A més, no s'ha establert cap vincle entre les preocupacions de la població occitana i la identitat occitana o la pèrdua de la mateixa i la seva substitució per una identitat francesa ultra xovinista.
  
En conseqüència, el Partit de la Nacion Occitana, amb l'excepció de la regió de Migdia-Pirineus-Llenguadoc-Rosselló, on insta clarament als ciutadans a votar per la llista «Bé Comú» de Christophe Cavard, deixa llibertat als votants occitans per decidir si dipositen una papereta, retornen una papereta en blanc o s'abstenen.

A Bretanya, el Partit de la Nacion Occitana dóna suport a «La independència és una oportunitat per a nosaltres», a Alsàcia, dóna suport a la llista de «Unser Land», un moviment autonomista d'Alsàcia i a Còrsega dóna suport a les forces nacionalistes i independentistes que presenten candidats a les eleccions regionals.

eleccions regionals gales del 6 des 2015.

eleccions regionals gales del 6 des 2015.

Tag(s) : #CA