Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

Comunicat

Per una Occitània democratica e federala

Com anomenar la regió central d'Occitània?

El Partit de la Nació Occitana reitera la seva oposició a les noves divisions territorials:

- Proposa regions occitanes basades en les realitats humanes i en particular els dialectes occitans
- Dóna prioritat a una transferència a les regions dels poders de l'Estat, fins al poder legislatiu, dins de les seves àrees de competència, i dels mitjans corresponents, i a la construcció d'una inter-regionalitat occitana.

En particular, el Partit de la Nació Occitana dóna suport a la creació de regions autònomes a Euskadi Nord i Catalunya Nord, separades de les noves "grans regions" planejades.

El Partit de la Nació Occitana també recorda la seva elecció del nom "Occitània central" per a la nova regió "Llenguadoc-Rosselló Migdia-Pirineus": la paraula "Occitània" és necessària per identificar clarament la seva occitanitat, però no ha de ser sola, per respectar la occitanitat de les regions veïnes. Altres opcions amb la paraula "Occitània" poden anar en la mateixa direcció, però d'una manera més o menys insatisfactòria - encara que "Occitània-Catalunya" tindria l'avantatge de reconèixer les dues nacions.

Al setembre, el grup de cinc diaris regionals "La Dépêche" es van unir per oferir als seus lectors una enquesta sobre el nom de la futura regió que agrupa l'ex "Migdia-Pirineus" i el "Llenguadoc-Rosselló". L'enquesta no va proposar el nom de "Occitània Central", ni de "Catalunya" o "Catalunya Nord," un mal menor per als occitans era votar "Occitània" i per als catalans "Occitania- País Català". En separar el nombre dels supòsits catalans i els supòsits occitans, veiem que l'enquesta, que va recollir poc menys de 100.000 respostes en la part occitana de la regió, ens pot informar sobre els punts de vista dels occitans i les occitanes sobre aquesta futura regió: la proposta "Occitània" surt guanyadora indiscutible amb el 32% de la suposada votació occitana (els noms més triats a continuació arriben entre el 8 i el 10% a favor).

Els occitans i les occitanes ara saben que viuen a Occitània. No obstant això, aquesta és només una enquesta. Els consellers regionals han de proposar al Govern francès el nom de la regió abans del mes de juliol de 2016, i el Govern decidirà abans d'octubre 2016, prèvia consulta al Consell d'Estat. Això vol dir que potser no tindran en compte la voluntat popular expressada per la consulta informal. El Consell d'Estat, principal institució de l'imperialisme francès, ja ha anunciat que es refusaria noms amb connotació d'identitat: hem de romandre vigilants i actius per imposar un nom que identifica "Occitània" i en la mesura del possible, "Occitània central".

Amb aquesta enquesta es fa la demostració que gràcies al treball pacient de les organitzacions culturals i polítiques occitanistes, el poble occità pren cada dia una mica més consciència de la seva identitat nacional. El Partit de la Nació Occitana segueix treballant en aquesta línia.


06/10/2015

Partit de la Nacion Occitana

10, carrièra de Romàs

47000 Agen

<p-n-o@laposte.net>
06 76 47B 32 12

Partit de la Nacion Occitana.

Partit de la Nacion Occitana.

Tag(s) : #CA