Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

El Senat francès tira terra sobre la ratificació de la Carta Europea de les Llengües Regionals


Tres dies després de les manifestacions organitzades a favor de les llengües regionals a Montpeller, Carhaix, Baiona, Estrasburg i Perpinyà, el vot del 27 d'octubre al Senat de la República Francesa tira terra sobre la ratificació per França de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, la promesa n ° 56 feta pel candidat François Hollande durant la campanya presidencial de 2012.

El 1999, França només havia signat 39 dels 98 compromisos d'aquesta Carta i havia afegit una «declaració interpretativa» a la seva signatura la qual cosa  va reduir el seu àmbit d'aplicació.

La promesa n ° 56 feta per François Hollande no era més que ratificar aquesta firma mínima.
El compliment de França amb les normes democràtiques europees (que són obligatòries pels  nous participants a la UE) imposaria una revisió de la Constitució perquè la Constitució francesa compleixi amb les normes europees, inclosa la Carta i no a l’inrevés. Seria una gran millora si França signava nous compromisos dels restants 59.

Pel Partit de la Nacion Occitana, la ratificació de la Carta no és suficient. Ha de ser seguida pel vot d'una llei que doni a les llengües de França un estatut oficial.

Una vegada més el Partit de la Nacion Occitana denuncia la duplicitat del President de la República. En efecte, mentre que durant anys l'esquerra tenia una majoria tant a l'Assemblea Nacional com al Senat, ell va esperar fins que va perdre la majoria al Senat per proposar una reforma constitucional sobre aquest tema. Sabia que, en fer-ho, seria molt difícil d'aconseguir. El Partit de la Nació Occitana denuncia una vegada més la complicitat de facto entre l'esquerra i la dreta franceses en l'exercici de la seva política destinada a eradicar la nostra llengua.
Llancem una crida als occitans i als altres pobles de França per elaborar junts un nou model de societat que no es caracteritzi per l'arcaica, rígida i estandarditzada «ideologia francesa».
Denunciem l’excepcionalisme francès. França, terra autoproclamada de «drets humans» ens nega un dret democràtic reconegut a Europa, el dret a parlar la nostra llengua en totes les circumstàncies de la vida social.
El Partit de la Nació Occitana s'unirà a totes les iniciatives adoptades pels occitans i els altres pobles de França per posar fi a la desaparició programada dels nostres idiomes.

28/10/2015

p-n-o@laposte.net

http://lo.lugarn-pno.over-blog.org/

06 76 47 32 12

 

ratificació de la Carta no és suficient.

ratificació de la Carta no és suficient.

Tag(s) : #CA