Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog

                                   Un gran dia per a Aran i tota la nació occitana

Fa 25 anys el 1990, el Parlament de Catalunya va votar la llei d'Aran que va restaurar les institucions araneses abolides per l'Estat espanyol en 1834.
El Parlament de Catalunya, en consulta amb tots els actors de la vida social, cultural i política de l'Aran i de la resta d'Occitània va votar el 21 de gener 2015, gairebé per unanimitat dels grups parlamentaris, una nova llei que defineix l'Aran com una "realitat nacional occitana " i que dóna al Consell General d'Aran el dret a decidir el seu futur.
A més, la llei estableix que l'Aran, en cap cas s'inclourà en una vegueria, divisió territorial de majoria catalana de la Generalitat de Catalunya.
Símbols nacionals occitans com la bandera, la festa i l'himne són reconeguts i l'occità en la seva varietat aranesa serà l'idioma preferit en l'administració.
En l'espinosa qüestió del finançament del Govern d'Aran, la llei preveu un període de tres anys per revisar-la, en consulta amb el Govern català.
El Partit de la Nació Occitana aplaudeixi la gran lliçó de democràcia que la Generalitat de Catalunya acaba de donar als estats imperialistes, Espanya i França.
De fet, d'aquí a sis mesos, els aranesos votaran en un referèndum sobre la llei.
Sempre que, però, el Tribunal Constitucional espanyol aixequi la suspensió de la llei catalana de consultes populars. En cas contrari, s'organitzarà una consulta alternativa tal com ja va fer la Generalitat  el 9 de novembre passat.
En qualsevol cas, el nou estatut d'Aran és un avanç important per Occitània i marca l'inici de la seva emancipació nacional que s'estendrà un dia a tot el seu territori sota administració francesa i italiana.
Partit de la Nació Occitana
Gener 22, 2015

Un gran dia per a Aran i tota la nació occitana

Un gran dia per a Aran i tota la nació occitana

Tag(s) : #CA